Ali veste, kateri so najpogostejši znaki težav s kratkovidnostjo?

Ali veste, kateri so najpogostejši znaki težav s kratkovidnostjo

Miopija ali kratkovidnost je zelo pogosta motnja vida, ko oddaljene meglene vidimo zamegljeno, predmete od blizu pa vidimo jasno. Kratkovidnost se lahko razlikuje od blažjih oblik, ko še ni tako moteča, do bolj razvitih oblik, ko že lahko močno vpliva na (omejeno) delovanje človeka.

Ko opazite pogoste znake, kot so slabša ostrina vida, motnje vida, ter po drugi strani nezadovoljstvo z nošenjem očal, nesamozavest, nefunkcionalnost očal, na primer pri ukvarjanju s športom, (pre)velik strošek kontaktnih leč in očal, dolgoletna želja popolno videti brez očal, je vredno premisliti o odstranitvi dioptrije z lasersko operacijo.

Najbolj aktualna metoda je zagotovo ReLEx SMILE – najnovejša, najmanj invazivna in najbolj trajna metoda ter je nadgradnja vseh dosedanjih oblik laserskega odstranjevanja dioptrije (in astigmatizma).

Razvoj kratkovidnosti
Prva faza se navadno začne v puberteti in napreduje dokler se oko ne razvije do konca. Kratkovidnost pa se lahko razvije tudi pri majhnih otrocih. Očitni znaki, ki jih pri njih lahko opazimo, so, ko v šoli recimo ne vidijo dobro na tablo, sedijo blizu televizorja itd.

Razlog za kratkovidnost
Kratkovidnost je refrakcijska motnja, ki jo povzroča nepopolno oko. Ta nepopolnost vpliva na način, kako se oko osredotoča na svetlobo, ki vanj vstopa skozi očesno lečo. To se lahko zgodi iz dveh razlogov. Prvi razlog je lahko, da je očesno zrklo daljše od običajnega, ali pa je očesna leča bolj ukrivljena od navadne.

 

Vas zanima kako bi rešili težave s kratkovidnostjo? Vpišite telefonsko številko in pridobite najboljši nasvet!


Zdravljenje kratkovidnosti
Ko nam zdravnik postavi takšno diagnozo, si najpogosteje pomagamo z očali in kontaktnimi lečami. Ko pa želimo svoj vid izboljšati za vedno, se odločimo za lasersko operacijo oči, ki je odlična možnost za ljudi, ki si želijo ponovno zaživeti samozavestno in aktivno. ReLEx SMILE je najnovejša metoda tovrstnih operacij, ki odpravi težave in vse tegobe s kratkovidnostjo in astigmatizmom.


Boštjan Drev, dr. med., specialist oftalmolog, očesni kirurg svetuje:

• Prva faza kratkovidnosti se navadno začne v puberteti in napreduje dokler se oko ne razvije do konca, lahko pa se pojavi že pri majhnih otrocih.
• Ko opazite pogoste znake, kot so slabša ostrina vida, motnje vida ali nezadovoljstvo z nošenjem očal je vredno premisliti o trajni odstranitvi dioptrije z lasersko operacijo.
• ReLEx SMILE je najnovejša metoda laserskih operacij dioptrije, ki odpravi težave s kratkovidnostjo (in astigmatizmom).